Güneş Bacası

Güneş Bacası İle Elektrik Üretimi

 

Bu çalışma ısıtılmış yüzeyler üzerindeki ısınmış havanın doğal konveksiyonla yükselmesi genel prensibine dayanır. Isıtılmış yüzey üzerindeki ısınmış havanın uygun çaptaki ve yükseklikteki kanal içerisindeki akışkandan kaynaklanan havanın kinetik enerjisi kanal içerisine yerleştirilen bir rüzgâr türbünü-alternatör sistemiyle elektrik genel olarak incelenecek parametreler toplayıcı yüzeye gelen güneş enerjisi, örtü altı yüzey ve hava sıcaklık değişimi, kanal içerisindeki hava hızı ve ısınmış havanın kinetik enerjisidir.


Güneş bacası sistemi gerçekleştirildiğinde rüzgâr enerjisi yönünden elverişsiz ancak güneşlenme ve güneş enerjisi yönünden uygun bölgelerde elektrik enerjisi üretilerek ülke ekonomisine katkı sağlandığı gibi gerçekleştirilen teknoloji imal edilip ve gerekse konw-how(bilgi) olarak satılarak ülke için büyük bir kaynak oluşturacaktır.


YEKARUM' un çalışmaları ile elektrik üretmek amaçlı bir güneş bacası, Süleyman Demirel Üniversitesi batı yerleşkesine inşa edilmişti. Yukarıda açıklandığı gibi bu sistemde de ısıtılmış yüzeyler üzerindeki ısınmış havanın doğal konveksiyonla yükselmesiyle, uygun çaptaki ve yükseklikteki kanal içerisindeki akışıyla kanal içerisine yerleştirilen bir rüzgâr türbini- alternatör yardımıyla elektrik üretilir.

 

Bu sistemde genel olarak incelenen parametreler, toplayıcı yüzeye gelen güneş enerjisi, örtü altı yüzey ve hava sıcaklık değişimi, kanal içerisindeki hava hızı ve ısınmış havanın kinetik enerjisidir. Bu proje ülkemizdeki öncü ve tek projedir.

 

Güneş Bacası
Güneş Bacasından bir görünüş

 

Güneş Bacası
Güneş bacası ölçümleri